Bu kategorideki vizeler "Göçmen olmayan" vizelerden olup yabancilara Amerika Birlesik Devletleri'nde geçici olarak kalma olanaklari saglamaktadir.
B1 Vizesi: geçici olarak, is amaçli seyahatler için verilir.B1 vizeli ziyaretçilerin çalisma izni yok ama seyahatleri süresince çesitli is baglantilari kurabilir ya da ticari islemler yapabilirler.
B2 Vizesi: turistik geziler ya da tibbi tedavi görme amaciyla yapilan seyahatler için verilir.
Ziyaretçi vizesi basvuranlara Amerika'da en fazla alti aya kadar kalma hakki tanimaktadir.
Göçmenlik ve Vatandaslik Yasasi'na göre her ziyaretçi vizesine basvuran potansiyel bir göçmendir.Bu yüzden ziyaretçi vizesine basvuranlar bu varsayimin aksini kanitlamak için asagidaki üç sarti ispat etmeli:
- Seyahat amacinin is,turistik ya da tibbi tedavi oldugu
- Ziyaretçinin ülkede sadece belirli bir süre kalmayi planladigi
- Baska bir ülkede yerlesimlerinin oldugu ve geri dönmelerini gerektiren sartlarin mevcudiyeti.
Gerekli Belgeler:
1. OF-156 formu
2. Pasaport ( ziyaretçinin kalmayi planladigi zamanin en az alti ay sonrasina kadar geçerli olmali)
3. Resim
Ayrica her basvurandan belirli bir basvuru ücreti de alinmaktadir.
Gerekli belgelerin disinda ziyaretçilerden farkli belgeler de istenebilir fakat her ziyaretçinin durumu farkli olabileceginden bu belgeler için kesin bir tanimlama da yoktur.Mesela is amaçli seyahat edenler Amerika'daki bir firmadan seyahatin amacini,ziyaretçinin ne kadar kalacagi ve seyahatin maliyetini karsilayacaklarini belirten 1 mektup sunabilirler.Turistik amaçli gezi planlayanlar Amerika'daki akraba ya da arkadaslarindan mektup sunabilirken, tibbi tedavi amsaciyla basvuranlarin bir doktor ya da kurumdan aldiklari belgeyi göstermeleri gerekmektedir.Tabii basvuranlarin seyahatle ilgili masraflari karsilayabileceklerini gösteren belgeler de gerekebilir.
ABD Calisma vizesi
Bu kategorideki vizeler de "Göçmen olmayan" vizelerden olup yabancilara Amerika Birlesik Devletleri'nde geçici olarak kalma ve çalisma olanaklari saglar.
H1B Vizesi: bir yüksek ögrenim sonrasi edinilen ve uzmanlik gerektiren meslek sahibi kisilere Amerika'da geçici olarak is olanagi saglayan vize türüdür.Çalisma Bakanligi tarafindan verilen bir onay belgesi gerekmektedir.
H2A Vizesi: geçici ya da mevsimlik tarim isçilerine uygun vizedir.
H2B Vizesi: geçici ya da mevsimlik olarak tarim disi alanlarda çalisanlara uygundur.Çalisma Bakanligi tarafindan verilen bir onay belgesi gerektirmektedir.
H3 Vizesi: tibbi ya da akademik alanlarin disinda egitilmis kisilere verilir.Ayrica fiziksel engelli çocuklarin pratik egitimi için uygun olan vize türüdür.
L1 Vizesi: sirket içinde transfer edilen ve yine ayni isverenin Amerika'daki bir yan kurulus ya da ana sirketi tarafindan is verilen kisilere uygun siniflandirmadir.Bu vize için basvuran kisinin önceki üç sene içinde en az bir sene boyunca yurtdisinda çalismis olmasi gerekmektedir.
O-1 Vizesi: bilim,sanat,egitim,is ya da atletizm alanlarinda üstün yetenek ya da sinema ve televizyon alanlarinda üstün basari sahibi kisilere verilir.
O-2 Vizesi: O-1 vizesi almis yabancilara sportif ya da sanatsal performanslarinda yardimci olmalari amaciyla eslik eden kisilere uygun olan vize siniflandirmasidir.
P-1 Vizesi: bireysel ya da takim olarak çalisan atletlere ya da uluslararasi taninmis eglence gruplarinin üyelerine verilir.
P-2 Vizesi: karsilikli degisim programlarinda görev alacak sanatçilara verilir.
P-3 Vizesi: kültürel olarak spesifik olan programlarda görev alan sanatçilara verilir (P-1 ile ayni)
Q-1 Vizesi: uluslar arasi kültürel degisim programlarina egitim, is veya kendi ülkesinin tarih,kültür ve geleneklerini tanitma amaciyla katilan kisilere verilir.
Basvuru:
Is veren sirket ya da ilgili acenta Göçmenlik Bürosu'na (Immigration and Naturalization Service-INS) I-129 formunu teslim eder.Kabul edildigi takdirde is verene ya da acentaya kabul bildirimi yapilir (Form I-797).Fakat bu basvurunun kabulü, basvuran Göçmenlik ve Vatandaslik Yasasi'nin sartlarina uygun degilse, vize için bir garanti degildir.
Geçici çalisma vizelerinden birini almak isteyenlerin sürekli olarak ikamet ettikleri yerdeki Amerikan Konsolosluguna basvurmalari gerekir.Yurtdisindaki herhangi bir elçilik ofisine basvuru hakki olsa da bu nitelendirme açisindan zorluk çikarabilir.
Gerekli Belgeler:
1. OF-156 basvuru formu
2. Pasaport ( ziyaretçinin kalmayi planladigi zamanin en az alti ay sonrasina kadar geçerli olmali)
3. Resim
4. Kabul bildirimi,I-797 formu
H-1 ve L-1 vizeleri disindaki çalisma vizelerine basvuranlardan Amerika disinda bir yerlesim yeriyle baglantili olduklarini ispatlamalari istenebilir.
Q-1 vizesi haricindeki çalisma vizeleri için basvuranlarin esleri ve çocuklari da göçmen olmayan ziyaretçiler olarak kabul edilir.Çalisma vizesi almis birinin esi ya da çocugu olarak vize basvurusunda bulunanlar Amerika'da çalisamayabilirler.Asil çalisma vizesi için basvurmus kisinin, ailesini Amerika'da geçindirebilecegini temin etmesi gerekir.
Yukaridaki tüm çalisma vizelerinin süreleri basvuran kisilerin Amerika'daki islerine göre düzenlenir.Bazi durumlarda vize için verilen süre INS tarafindan uzatilabilir. Bundan sonra ayni kisinin Amerika'da tekrar geçici olarak çalisabilmesi için belirli bir süreyi Amerika disinda geçirmesi gerekir.INS vize basvurusunun kabulünü, vize basvurusunun uzatilmasi ya da kalis süresinin uzatilmasini I-797 formuyla bildirecektir. I-797 formunun geçerliligi süresince yapilan yeni bir vize basvurusunda ya da önceki vizenin geçerliliginin devami için yapilan basvurularda kullanilmak üzere bu formun bir kopyasinin saklanmasi gerekir.
ABD Ögrenci Vizesi
A.B.D.’ye giris için ögrenci vizesi almak isteyenler, A.B.D. disinda bir ülkede sürekli ikamet ettiklerini ve A.B.D. ye göçmen olarak gitmediklerini kanitlamak zorundadirlar. Vize, A.B.D.'ye girisiniz için gereklidir fakat A.B.D.'de yasal olarak kalma sürenizi belirlemeyici bir faktör degildir.
A.B.D.’ne ziyaretçi olarak gidecekler ziyaret amaçlarina uygun siniftaki göçmen olmayan vize türünü almak zorundadirlar. A.B.D.’de egitim görmek isteyen ögrenciler genellikle F-1 vize statüsüne tabidirler. Diger ögrenci vize türleri ise devlet sponsorlugunda gidenler için J-1, mesleki ve teknik egitim amaçli gidenler için M-1 dir.
A.B.D.’de vize süresinden fazla kalanlarin vizeleri iptal edilir ve ülkelerindeki A.B.D. elçilik veya konsolosluklarina vize için tekrar basvurmalari gerekir. Vize süresini 3 aydan fazla ihlal edip A.B.D.’ni terkedenlerin 3 yil, 1 yil asanlarin ise 10 yil süreyle tekrar A.B.D.’ne girmelerine izin verilmez.
F-1 vize A.B.D.’de full-time ögrencilik için verilmektedir. F-1 vize basvurusu için, ögrencinin akademik veya dil egitimi görecek ögrenciler için düzenlenen I-20 A-B belgesinin düzenlenmis olmasi gereklidir. I-20 belgesi A.B.D. Göçmen Bürosu (INS) tarafindan yetkili kilinan okullar tarafindan yabanci ögrenciler için düzenlenir. A.B.D.’deki üniversitelerin büyük çogunlugu bu yetkiye sahiptir. Yetkili okullarin hepsinde yabanci ögrencilerle ilgili yasal düzenlemeler ve yapilmasi gereken islemler konusunda uzman bir yabanci ögrenci danismani bulunur.
Basvuru sahibi ögrenciler üniversitelerin kabul için aradiklari akademik kosullari karsilamaya ek olarak A.B.D.’de bulunacaklari süre içerisinde egitim ve yasam giderlerini karsilamak için yeterli finansal kaynaklarinin bulundugunu ispatlamak zorundadirlar. Bu finansal kaynak kisisel veya ailenin maddi varligi, burslu ise burs aldigina dair belge olabilir.
F-1 vize, A.B.D.’de full-time ggrenci olarak bulunmak sartiyla verilmektedir. Full-time ögrenci olabilmek için, her dönem, lisans ögrencileri en az 12 kredi, yüksek lisans ve doktora ögrencileri ise en az 9 kredi almak zorundadirlar. Bu zorunluluga uyulmamasi halinde ögrenci vize statüsünü ihmal etmis kabul edilir ve sinir disi edilme tehlikesiyle karsi karsiya kalir. Eger A.B.D. içinde baska bir okula transfer olmak istenirse basvurulan okul tarafindan yeni bir I-20 formu düzenlenmesi gerekir.
F-1 statüsündeki ögrenciler sadece belirli kosullarda çalisabilme hakkina sahiptirler. Haftada 20 saati asmamak sartiyla üniversite bünyesinde kampüs içi is olarak tanimlanan ve kütüphane, bilgisayar laboratuari, yurtlar gibi üniversiteye ait mekanlarda çalismak mümkündür. Bu tür is olanaklari üniversitelere bagli olarak degismektedir. Kampüs disinda çalisma ise staj veya uygulama gerektiren ögrenimlerle sinirlidir. Kampüs disinda çalisabilmek A.B.D. Göçmen Bürosu’ndan (INS) çalisma izni almayi gerektirir. Bu izin practical training adi verilen, ögrenim görülen alanla ilgili bir iste 1 yil süreyle egitim amaçli olarak çalismak için veya ögrenim sirasinda beklenmeyen ekonomik zorluklarin olustugunu ve bunu belgelemek sartlariyla alinabilir.
F-1 vize sahiplerinin esleri ve çocuklari, F-2 vize statüsüne tabidirler ve çalisma izni alamazlar.
Mezun olduktan sonra A.B.D.’de kalarak çalismak isteyen ögrencilerin H-1B vizesi almalari gerekmektedir. H-1B vize, uzmanlik gerektiren bir iste geçici olarak profesyonel çalisma için verilen bir izindir. Bu vizeyi alabilmek için, en az üniversite mezunu olmayi gerektiren bir iste, kanun ve düzenlemelerin gerektirdigi ve o is için normal kabul edilen bir ücretle çalisiyor olmak gerekir. H türü vize ile A.B.D.’de 6 yila kadar çalisabilirsiniz. Ayrica, firmalar yabanci ögrencilerin yesil kart statüsüne geçmeleri için de yardimci olabilirler. Bu statüye geçebilmek için, sürekli bir ise, çalisma iznine sahip olmak ve söz konusu isin gerektirdigi niteliklere sahip bir A.B.D. vatandasi bulunamadigini belgelemek gerekir.
Copyright © egitimbursu.com - Tüm hakları saklıdır.